Mummadesign

Kuosit

 

Häjy

"Turhampäivääne häjyyly o kloppien hommaa, mutta ku miäs o pikkuuse häjy nii notta muut sen tiätää, ei sillon tartte ku ilimestyä paikalle"

-Niina Koivusalo-

 

Kirkommenot

"Mummat pruukaa pahkua, notta voi kauhiaa! Mitä ihimisekki sanoo? Mutta onko ne ny loppuviimmee mitää kummempaa sanonu? Ja onko se ny nii nuukaa vaikka sanoosivakki."

-Niina Koivusalo-

 

Puukkoo

"Puukoon käriellä mä sun nimes kaiverrin meirän laron seinähäm ku tiäsin jo silloo että toisiamma varte me täällä ollaha"

-Niina Koivusalo-

 

Vesi vainiolla

"Siinei auta ihimisen ku kattua ja ihaalla kuinka komialta näyttää ku Kyrönjoki kasteloo elukkaa heinät."

-Niina Koivusalo-

 

Nappo, kooli ja korvee

"Sillo ku oikee ottaa elämä kruntiimihi ja o rössööksis nii mee saunaha. Siälä ku aikansa prääsää napolla vettä kiukahalle ja vihtoo ittensä hyväksi, menöö korveehi istumaha ja saipuoo päästä puaha, lopuuksi vielä viruttaa hyvästi. Sitte enää hantuuki niskaha ja maata. Kyllä sillä aina joku vaiva heleppaa."

-Niina Koivusalo-

 

Könnilääne

Tuas tuvannurkas son iänpäivät ollu. Viisoonu askarehen ja maatamenon. Osoottanu syntymäparkaasut ja viimeeset henkääsyt. Lyäny keskiyätä ku o muresmiäles maattu tai pitoja piretty.  Se o osa tätä tupaa ja elua, faarivainaan könnilääne.

 

-Niina Koivusalo-

 

Tyäni teheny

Niiminä vuasikauret heiniä varielin.
Ny en jaksa enää säitä vastaha tapella.
Katto on rauskana ja seinät ei oo vaateris ollu vuasihi.
Aijat o muuttunu ja mullei oo virkaa ku hiirten kortteerina.
Omia aikojani löin maata, kenenkää näkemätä kuulemata.
Läjäksi harmaata lautaa.

 

-Niina Koivusalo-

Paappa

"Tähä markkihi moon juureni kasvattanu. Tämä kloperoosen plassin moon ittelleni tasannu, tuan tupararin hirsien salavookset hualella vuallu, kariani hyvin hyysänny ja viälä tänäki päivänä saan nähärä, ku tuan vainion vilias joka kevät mun tahtoni kasvaa."

-Niina Koivusalo-

 

Savusauna

Savusauna lämpiää.
Paappa on pouruuttanu päiväsyrämmen.
Mumma sanoo aina, että saunas pitää olla rauhas notta kruppi huilaa.
Minä tiärän, että jäläkilöylyys käy tonttu.
Kerran ku luurasin saunoomise jäläkehe oven raosta nii siälä soli, noes partaa myäre, istuu ylälautehilla ja heilutteli kinttujansa.

-Niina Koivusalo-

Kaffipannu

Jokku povaa tulevaa kaffinsakoosta, minä peilaan elettyä pannunkyliestä. Muistan ne nuaruuren maalatut huulet, kun orotin sulhasta riioolle kaffi valamihiksi keitettynä. Korian morsiammen, joka tärisevin käsin kaatoo papille kaffia ja väsyneen äiteen valavotun yän jäläkihin aamukaffia keittämäs. Ny mummana saan tyytyväästä kaffia keitellä, lommoolta ei oo säästytty kumpikaa eikä kyliekkää kiillä, mutta kaffi o erellee hyvää.

-Niina Koivusalo-

Helemi

Kukka karialan, kun kattot lakiaa, kuinka useen huakaat; ”Kun pääsis kotiin taas".

 

-Niina Koivusalo-